Sunday, May 20, 2007

Saltmissbrukare

Jag förutsätter att du, käre läsare, har kommit i kontakt med uttrycket att ta något (eller någon) med en nypa salt. Det är ett bra utryck. Det innebär att man inte ska tro blint och okritiskt på objektet i fråga.

Jag ska, med risk att verka dum, erkänna att jag inte har en aning om hur uttrycket har uppstått. Vad har saltförstärkning med ett kritiskt förhållningssätt att göra? Jag har heller ingen aning om hur gammalt uttrycket är, men det känns rätt säkert att anta att det har ett antal år på nacken. I alla fall fler än jag har.

Någon gång kom någon på att man kan förstärka uttrycket genom att byta ut den där nypan mot till exempel en skopa. Dettar var väl i och för sig ingen katastrof. Det var i själva verket ett fyndigt och adekvat sätt att visa på att här var man tvungen att vara mer skeptisk än vanligt.

Men så hände något oväntat. Fler och fler brukade förstärkningar av det här slaget. Det började gå inflation i saltet. Plötsligt var ingen nöjd med den där nypan. Det var som att man tyckte att "en nypa gör ju ingen smakskillnad". Man var tvungen att brassa på för att inte försummas i allt saltet.

Men, käre läsare, uttrycket är ju tillräckligt starkt som det är. En nypa räcker alldeles utmärkt för att göra den önskade poängen. Jag tror det är dags att sluta med saltmissbruket. Antingen drar vi själva ner på det eller så får vi tillsätta en kontrollnämnd som styr vem som får använda extra salt för att se till att det hela hålls på en lagom nivå, men som samtidigt får ge dispans för extra ransoner där det verkligen är motiverat. Någon gång då och då.

Slutligen ska det konstateras att detta resonemang går att applicera på många håll i den gängse språkanvändningen. Det jag kanske reagerar mest över är användandet av flera utropstecken efter varandra. Jag, som är ytterst sparsam med mina utropstecken, anser i alla fall att ett är kraftfullt nog. Två eller tre gör egentligen ingen skillnad i uttrycket. Det för bara med sig att det ensamma tecknet förlorar sin kraft. Här kan man förstås hävda att jag har fel. Att det finns olika grader av "utrop", men jag tänker, envis som jag är, fortsätta att snåla med utropstecknen (precis som med saltet). Som en liten proteströrelse, om du så vill.

No comments: