För vid pass ett och ett halvt år sedan skrev jag om Göran Everdahls bok "Kom nu'rå: barnprogrammen vi minns - eller helst vill glömma" och hur den inte riktigt gjorde mig nöjd. Jag vill återigen påpeka att det inte är någon dålig bok Everdahl har skrivit, jag var bara inte rätt läsa för den. Den retade min aptit, men höll sig bara på ytan av den TV-historia den beskrev.
Därför gladde det mig när jag i dagens DN läste om Margareta Rönnbergs bok "Vänstervridna? Pedagogiska? Av högre kvalité? 70-talets barnteveprogram och barnfilmer kontra dagens". Enligt Johan Cronemans onödigt griniga recension (han är grinig på andra som uttalat sig i frågan, inte på Rönnberg) gör den vad den väl krångliga titeln säger och gör det bra. Den går igenom 70-talets TV och film för barn och visar på en annan bild en den som blivit kvar i folkminnet, av framför allt barn-TV som vänstervridet.
Hur det än må vara med undersökningens resultat, så blir jag riktigt sugen på att läsa den. Det förefaller ytterst intressant för den som, likt mig, har ett intresse för TV-historia att faktiskt få en lite djupare redogörelse för åtminstone en del av det som passerat rutan genom åren.
TILLÄGG: Kalle Lind har i den här texten kommenterat och lagt nyanser på såväl Rönnbergs som Cronemans alster.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment