Saturday, September 29, 2012

Sherlock Holmes utdragna återkomst

Med tanke på vilken succé Steven Mottats och Mark Gatiss nytolkning av Sherlock Holmese i serien "Sherlock" har varit är det inte någon större förvåning att det nu satsas på en amerikansk variant. Serien heter "Elementary" och låter precis som "Sherlock" mästerdetektiven lösa moderna fall i en modern värld. Tillfället måste ha verkat för bra att hålla sig ifrån. Britterna hade visat att en modern Sherlock Holmes inte bara kunde fungera utan även bli framgångsrikt och rättigheterna till karaktären har gått ut och han är fri för vem som helst att använda.

Ingången har dock varit lite annorlunda. Man har dock valt att kasta Conan Doyles berättelser åt fanders och satsa på helt nya kriminalfall. Det har tagits fasta på Holmes narkotikaanvändande och han har fått bli en före detta narkoman, som nu gjort sig fri från sitt beroende.. Watson, som nu heter Joan istället för John, har blivit hans övervakare, anställd av hans far för att leva med honom och se till att han inte faller tillbaka i gamla vanor. Man har tagit fasta på hans personlighet, vars fascination för brottlösande inte tillåts döljas av någon form av sociala konventioner.

När Gatiss och Moffat återskapade Holmes var det närmast som att de skalade av den fernissa som av åtskilliga senare populärkulturella uttryck tillåtits ändra den allmänna uppfattningen av honom och gått tillbaka till den karaktär som fanns i böckerna. Att göra Sherlock Holmes i nutid var inget nytt, men deras attityd gjorde att jag, och, misstänker jag, många med mig, fick en ny ingång till karaktären. Han kändes intressant igen. Detta, tillsammans med det faktum att de tog avstamp i Conan Doyles romaner och noveller, men inte lät sig tyngas ner av ett behov att hålla sig troget till dem, var förmodligen det som ledde framgången. Det och Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i huvudrollerna.

Det är förmodligen där den största skillnaden ligger mellan "Sherlock" och "Elementary". Den där känslan av att göra något nytt och just därigenom ändå nå något väldigt äkta finns knappast alls i den amerikanska versionen. Hade man valt att ge huvudpersonen ett annat namn hade serien förmodligen blivit helt intetsägande. Ska vi vara helt ärliga så är den det i vilket fall som helst. Historien är på tok för omständlig för att den i sig ska hålla intresset uppe. Men detta visar också nog så tydligt på något annat som varit signifikant på senare år: Sherlock Holmes är allestädes närvarande.

När "Sherlock" kom kändes det som något nytt. Men börjar man tänka på saken så inser man att Sherlock Holmes-typen av karaktär, den skarpögde och logiskt tänkande konsulten som tas in av polisen för att hjälpa till att lösa brott finns i åtskilliga serier som haft premiär det senaste decenniet. "The Mentalist", "Castle", "Lie to Me" och "Psych" bjuder alla på denna typ av exceptionell, och vanligtvis excentrisk, person. Och det är bara TV-serier jag faktiskt har sett något av. Det finns fler exempel, som på beskrivningarna verkar passa in, men som jag undviker att uttala mig om för att jag inte vet säkert. "Unforgettable", med en mordpolis som inte kan glömma saker, är en av dem.

"Sherlock" må ha bjudit på något nytt. "Elementary" gör det definitivt inte. Den är bara ett nytt exempel på en genre som jag finner övermåttan tråkig.

No comments: