Det händer inte ofta att jag tittar på svensk TV-dramatik, men när SVT för ett par månader sedan sände "Bibliotekstjuven", en dramaserie baserad på den man som under en längre tid stal böcker från kungliga biblioteket, var jag ju som biblioteksintresserad tvungen att titta. Det som mötte mig var dock ingen fröjd för ögat (eller för något annat sinne). Dåligt spelat, dåligt skrivet och dåligt på ett gäng andra sätt. Det var en orgie i övertydlighet, så till den grad att karaktärerna i stort sett ständigt gick runt i samma kläder, gissningsvis för att verkligen poängtera deras karaktär.
Kjell Häglund menade på Weird Science (främst i den här texten) att allt det som serien fick ta skit för var ytterst medvetna grepp och gick tillbaka på en brittisk tradition, som vi inte fått så mycket exponering för i Sverige: kortare serie som beskrev ett gradvis moraliskt förfall, där realism inte är ett huvudmål. Häglund tog som exempel serien "Accused", en antalogiserie från BBC som i varje avsnitt, med utgångspunkt från att en person stod åtalad, gick tillbaka och berättade bakgrundshistorien som fört honom eller henne till rättssalen.
Jag såg första avsnittet av "Accused" när det sändes på SVT i förra veckan och jag kan se de likheter i berättarstruktur som Häglund pratar om. Men jag kan också se att "Accused" är både bättre skriven och bättre agerad än "Bibliotekstjuven". Betydligt bättre. Det är i jämförelse en befrielse att höra folk yttra repliker som faktiskt låter naturliga och handla på ett sätt jag kan tro på. Så säga vad man vill om "Bibliotekstjuven", men här saknas åtskilligt för att det ska bli god TV-dramatik. Ett vettigt manus hade varit ett bra första steg.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Hej, för det första: om du kan, spela in Accused och titta på dem i rätt ordning. SVT har blandat om dem, det du såg förra veckan var episod 3. Och det är viktigt att se episod 6 sist, den visar SVT som nr 3…
För det andra: i texten du länkar till poängterade jag att Accused är i särklass i genren, eller hur? I stället exemplifierade jag med andra, "anonymare" serier som Bibliotekstjuven bättre tål jämförelsen med.
Tack för informationen. Det förklarar varför Christopher Eccleston inte medverkade i det första avsnittet som jag hade läst att han skulle. Märkligt förfarande av SVT.
Jag menar inte på något sätt att ge en felaktig bild av ditt resonemang. Min poäng var att även om medvetenheten om vilken tradition "Bibliotekstjuven" rör sig i kan göra att man får nya perspektiv på serien, så förblir den i mina ögon ett dåligt dramahantverk.
Post a Comment